Large_CA2

Arette Organic 100% Organic Tea Seed Oil Natural Flavor Chwilowo niedostępny
500ml
72,45 zł


Zdrowa dieta w harmonii z naturą. Subtelny smak i korzyści zdrowotne. Ekskluzywna oliwa, tłoczona na zimno z nasion Camellia Oleifera (kuzynki Camellia Sinensis), zawiera bardzo bogate kwasy tłuszczów jednonienasyconych (kwas olejowy, omega9). Jej składnikami są także omega3, omega6, witamina E i polifenole herbaciane. W połączeniu stanowią niezwykły pakiet walorów zdrowotnych.

Delikatny orzechowy smak, herbaciany aromat i wysoki stopień spalania, 252°C. W butelce starannie zachowano oryginalny, lekko orzechowy smak nasionek kameliowych dla Państwa 100% satysfakcji.

    Poleć produkt
    image

    1 pęczek żółtych buraków baby
    50ml oliwy kameliowej extra virgin
    płatki soli morskiej
    1 pęczek szparagów
    10ml octu winnego (z czerwonego wina)
    tłuczony czarny pieprz
    1 roladka z koziego sera (na przykład St. Maure Cendre Petit)
    listki mieszanych sałat
    50g prażonych migdałów
     

    Letnia sałatka z kameliowym dressingiem

    Przytnij ogonki liściowe młodych buraków; ułóż je w grupach po 3-4, na folii aluminiowej. Skrop delikatnie oliwą kameliową, posyp obficie solą morską, następnie szczelnie owiń folią i piecz w średnio nagrzanym piecu do zmięknięcia – ok. 15min. Odstaw do schłodzenia; delikatnie usuń skórkę i przepołów.
    Ugotuj szparagi na grillu węglowym lub na patelni, używając oliwy kameliowej. Po schłodzeniu, przekrój na połowę. Na bazie pozostałej oliwy kameliowej przygotuj vinaigrette; wymieszaj z octem winnym, dodaj sól i czarny pieprz. Przygotuj plasterki z sera koziego; wszystkie składniki ułóż dekoracyjnie na talerzu. Skrop dressingiem dopiero przed podaniem.

    (przepis & zdjęcie: Lucy Uppill, Adelaide, Australia)
    • pieczenie, smażenie w technice sauté: owoce morza, ryby, drób lub mięso
    • do dań z woka – typu 'stir-fry'
    • baza: marynat, dipów, dressingów, sosów, vinaigrette
    • wmieszaj do ulubionej pasty lub warzyw
    • zdrowy dip do pieczywa

    Gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny herbatowatych, Camellia Oleifera pochodzi z Chin; to z jego nasion tłoczona jest oliwa kameliowa. Organiczne uprawy, w gąszczach leśnych obszarów górskich, na wysokościach od 500 do 1300m, oddalonych od cywilizacji i wolnych od zanieczyszczeń. Młode drzewka produkują nasionka dopiero po 7 latach, ale potrzebują kolejnego roku naturalnego wzrostu na wykształcenie w nich substancji odżywczych; dopiero wtedy można przystąpić do ręcznych zbiorów. Jest to czas produkcji oliwy w procesie tłoczenia na zimno. Drzewka kameliowe pozostawały ukrytym skarbem przez wieki. Za panowania dynastii Song oliwa kameliowa była używana w kuchni gourmet rodziny cesarskiej. Jest ona często nazywana oliwą Orientu. Już w Kompendium Wiedzy Medycznej i dziennikach starożytnej tradycyjnej medycyny chińskiej wspominano o szeregu korzystnych właściwościach kamelii, wyróżniających ją w kategoriach wartości odżywczych i zdrowotnych wśród innych oliw i olejów jadalnych. Uważa się, że spożycie oliwy kameliowej może korzystnie działać na układ sercowo-naczyniowy, przez wspomaganie prawidłowego poziomu cholesterolu, wspierać układ odpornościowy, a nawet mieć kluczowe znaczenie w spowolnieniu procesu starzenia. Zawiera wiele antyoksydantów, usuwających z krwioobiegu wolne rodniki.