Large_FM6011

black tiger 8/12 Chwilowo niedostępny
1kg
68,25 zł


Popularna krewetka Azji, występująca naturalnie w wodach Indo-Pacyfiku. Najbardziej znana jednak, jako hodowlana, z obszaru Azji Południowo Wschodniej, gdzie farmerzy już ponad tysiąc lat temu pozyskiwali ją, całkiem przypadkowo, ze stawów pływowych. Skorupa pokryta ciemnymi pasami, które w procesie obróbki termicznej stają się jasnoczerwone. Słodkawy smak, jędrna struktura, tak wiele sposobów kulinarnej prezentacji. Zawsze doskonała, w krótkiej obróbce termicznej!

    Poleć produkt
    image

    (Przepis i zdjęcie: Lucy Uppill, Adelaide, Australia)

    Sałatka Mozambique Peri Peri
    z krewetką, arbuzem i serem feta

    porcje: 4, jako przekąska

    1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobne paski
    świeżo wyciśnięty sok z 2 limonek
    12 krewetek, surowych, obranych, z ogonkiem
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka mieszanki przypraw Mozambique Peri Peri (lub do smaku)
    1kg arbuza, pokrojonego w trójkąty
    200g sera feta, pokrojonego w trójkąty
    10g listków pietruszki
    10g listków mięty

    W misce ułóż paseczki czerwonej cebuli; zalej świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i odstaw do lekkiego zamarynowania na 15 minut.
    Za pomocą pędzelka posmaruj krewetki oliwą z oliwek, następnie oprósz mieszanką przypraw Mozambique Peri Peri. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
    Delikatnie wymieszaj pozostałą oliwę z oliwek, paski czerwonej cebuli, listki mięty i pietruszki z trójkącikami z arbuza i serem feta.
    Sałatkę ułóż na dużym talerzu lub zaaranżuj, jako indywidualne porcje. Na wierzchu udekoruj krewetkami.

    Smażona krewetka & brzoskwiniowy dip

    Połącz rozdrobnione świeże brzoskwinie z brązowym cukrem i wodą. Alternatywnie zastąp je brzoskwiniowym chutney lub dobrą konfiturą z brzoskwini. Gotuj w niskiej temperaturze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przepuść miks przez sito. Odstaw do schłodzenia. Do schłodzonego wmieszaj rum lub koniak. Przygotuj krewetkę; usuń skorupę i usmaż w oliwie na patelni. Użyj przygotowany sos jako dip do gorącej krewetki 

    • wypróbuj grillowaną lub smażoną
    • przygotuj w technice sauté
    • podaj z pieca
    • obtocz w smakowitej panierce przed obróbką termiczną