Large_F1021

milkfish/chanos
12,60 zł
  • Waga



Tradycja kuchni Południowo-wschodniej Azji i wyspiarskiej Pacyfiku. Jedyny członek gatunku chanos. O srebrnomlecznej barwie. Rozpoznawalna przez nieproporcjonalną rozwidloną płetwę ogonową. Ryba pelagiczna, osiągająca długość ok. 1,8m.  Żywi się głównie algami, skorupiakami i mięczakami. Od dawna jest też rybą hodowlaną, głównie na Filipinach i w Indonezji. Niezwykle soczyste, delikatne i bardzo smaczne mięso rekompensuje obecność ości. Tłuszcz nie jest skoncentrowany w części brzusznej, a równo rozłożony w ciele ryby. Uważa się, że to nadaje jej delikatny, mleczny smak. Mleczna ryba. Bardzo etniczna. Rzadka & ciekawa.

    Poleć produkt
    • podaj zapiekaną w liściach bananowca
    • przygotuj z niej filet; podaj smażoną z ryżem
    • wykorzystaj, jako składnik bouillabaisse z krewetką, kawałkami okry i szpinakiem wodnym