Large_G9005

dzik, schab Chwilowo niedostępny
63,00 zł
  • Waga



Dziki przodek domowej świni. Alegoria odwagi i zaciekłości w walce; występował już w godłach Legionów Rzymskich. Posiada wiele adresów ekologicznych w obecnym świecie, aczkolwiek jego oryginalnym była Europa, Afryka i Azja. Populacja dzika uległa w wielu krajach prawie zanikowi, dlatego też rozpowszechniła się hodowla dzika. Uciekinierzy z hodowli uzupełniają także, zamierzenie lub nie, populację dziką. Mięso dzika jest delikatnie słodkie, o bardzo lekkiej orzechowej nucie nadanej mu przez leśną dietę, której częścią składową są między innymi orzechy. Mięso ma piękny głęboki kolor, zwartą strukturę i zdecydowany smak dziczyzny. Niebezpiecznie smaczny!

    Poleć produkt
    image

    składniki do mięsa
    500g fileta z dzika
    1/4 łyż. ziaren kolendry
    1/4 łyż. ziaren białego pieprzu
    2 ząbki czosnku, obrane
    1 laska trawy cytrynowej, tylko biała jej część
    2 łyż. brązowego cukru lub cukru palmowego
    1 1/2 łyż. ciemnego sosu sojowego
    1/2 łyż. sosu rybnego

    sos z ananasa & chili
    4 długie czerwone papryczki, bez nasion, grubo posiekane
    1cm kawałek świeżego imbiru, obrany, grubo posiekany
    100g ananasa, obranego, posiekanego
    1/2 łyż. sosu rybnego
    2 łyż. brązowego cukru lub cukru palmowego

    Dzik BBQ z tropikalnym akcentem

    Przygotowanie dania należy rozpocząć z jednodniowym wyprzedzeniem tak, aby zamarynować mięso dzika.

    W suchej patelni spraż kolendrę i biały pieprz do chwili, kiedy uwolni się piękny aromat. Następnie lekko je rozgnieć w moździerzu lub robocie kuchennym. Dodaj czosnek i trawę cytrynową; kontynuuj ucieranie. Uzupełnij cukrem palmowym, jeśli używasz, rozgniatając dalej wszystkie składniki. Alternatywnie dodaj tylko brązowy cukier oraz sos i dobrze wymieszaj łyżką.
    Mięso dzika przytnij i nakłuj nożem w kilku miejscach. Natrzyj równomiernie marynatą i pozostaw do schłodzenia na noc.

    sos z ananasa & chili
    Chili i imbir zmiksuj w robocie kuchennym. Dodaj cząstki ananasa, cukier i sos rybny. Miksuj aż wszystkie składniki uzyskają gładką konsystencję sosu.

    dekoracja i podanie
    ogórek, obrany, pokrojony w cienkie plastry
    listki sałaty, do owijania

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wyjmij mięso dzika z marynaty, osusz i podsmaż na gorącej patelni do uzyskania wyrazistego koloru. Wstaw patelnię do piekarnika, duś do skali miękkości odpowiadającej medium/well done, ok. 5min. Odstaw mięso do stabilizacji, następnie pokrój na cienkie kawałki. Podawaj z sosem z ananasa & chili, paskami ogórka, w listkach sałaty.

    (przepis & zdjęcie: Lucy Uppill, Adelaide, Australia)