Large_P1111

kaczka, filet Chwilowo niedostępny
56,70 zł
  • Waga



Barbari jest ptakiem Nowego Świata, zaadoptowanym przez Europejczyków w XVw, zaś Moulard jej krzyżówką. Piękne, czasami prawie egzotyczne upierzenie. Uznane za najlepsze gatunki kaczki. Barbari ma bardziej czerwone mięso, o wyrazistym, skoncentrowanym smaku. Mięso Moulard cechuje intensywny aromat, trącący dziczyzną. Mniejsza zawartość tłuszczu w porównaniu do innych ras hodowlanych. Mięso Moulard, jak i Barbari, współgra ze tonacjami słodkim, słonymi czy pikantnymi w dodatkach. Bardzo soczyste, ciemne mięso, o pięknej, puszystej strukturze - doskonały efekt w każdej kreacji kulinarnej!

    Poleć produkt
    • Moulard najlepiej smakuje w wersji rare; podaj jako delikatne carpaccio
    • wypróbuj w tradycji kuchni Europy Środkowej, podaną pieczoną ze słodką czerwoną kapustą i kluseczkami
    • wypróbuj w tradycji fusion, podaną w przyprawie five spice, duszoną i karmelizowaną; podaj z korzenną, karmelizowaną marchewką i rzepą
    • wypróbuj w tradycji europejskiej, glazurowaną w miodzie, ze skruszonym czerwonym pieprzem
    • podaj pieczoną z plasterkami foie gras, z karmelizowanymi w syropie klonowym winogronami, z dodatkiem verjus
    • przygotuj w dowolnej technice obróbki termicznej; podaj z gęstym sosem z czarnej porzeczki lub migdałowo-żurawinowym

    • leśna kaczka
    Na patelni, na średnim ogniu rozpuść masło i oliwę z oliwek Ultra Premium Extra Virgin. Filet z piersi kaczki ułóż w patelni, smaż w technice sauté, 3min dla każdej ze stron (przy usuniętej skórze). Umieść filet w naczyniu, a do patelni wrzuć pokrojone, odsączone smardze, skruszony czosnek, kostki czerwonej cebuli. Smaż 3min, następnie deglazuj Cabernet Sauvignon. Redukuj przez ok. 2min. Gotowy sos nanieś na filet z kaczki. Podawaj ze świeżo skruszonym czarnym pieprzem i kryształkami soli morskiej