Large_FM3001

kalmar, tuba U/5 Chwilowo niedostępny
1kg
30,45 zł


Głowonóg o dziesięciu ramionach, spokrewniony z mątwą i ośmiornicą. Na świecie odławia się prawie 100 różnych gatunków kalmara. Jego ramiona pokryte są komórkami pigmentowymi, co pozwala mu sytuacyjnie zmieniać kolor. W specjalne zdolności adaptacyjne wyposażona jest nawet struktura jego powłok skórnych. Kalmar jest mięczakiem, podobnie jak małże i ostrygi ale odróżnia go od nich obecność  wewnętrznej powłoki chitynowej. Osiąga zazwyczaj długość 7-25cm. Jest drugim najczęściej spożywanym skorupiakiem na świecie. Bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Delikatne, białe mięso o jędrnej, zwartej teksturze. Smak typowy dla skorupiaków; stonowany.

    Poleć produkt
    • zaleca się lekkie podduszenie lub zamarynowanie przed dalszą obróbką
    • do pieczenia, smażenia, grillowania
    • sushi