Large_FM6012

black tiger 16/20 Chwilowo niedostępny
1kg
78,75 zł


Popularna krewetka Azji, występująca naturalnie w wodach Indo-Pacyfiku. Najbardziej znana jednak, jako hodowlana, z obszaru Azji Południowo Wschodniej, gdzie farmerzy już ponad tysiąc lat temu pozyskiwali ją, całkiem przypadkowo, ze stawów pływowych. Skorupa pokryta ciemnymi pasami, które w procesie obróbki termicznej stają się jasnoczerwone. Słodkawy smak, jędrna struktura, tak wiele sposobów kulinarnej prezentacji. Zawsze doskonała, w krótkiej obróbce termicznej!

    Poleć produkt
    • wypróbuj grillowaną lub smażoną
    • przygotuj w technice sauté
    • podaj z pieca
    • obtocz w smakowitej panierce przed obróbką termiczną

    • danie curry z krewetką & ananasem
    Sparz krewetki, obierz ze skorup. W woku, regularnie mieszając podgrzej śmietankę kokosową, do chwili, aż zacznie się oddzielać. Dodaj pastę z czerwonego curry, nadal mieszając i podgrzewając na średnim ogniu. Uzupełnij cukrem palmowym i sosem rybnym dobrej jakości. Stopniowo dodawaj mleko kokosowe i kostki świeżego ananasa. Gotuj na małym ogniu przez 5min. Pod koniec procesu, uzupełnij curry krewetkami; zagotuj. Dekoruj delikatnie ciętymi aromatycznymi listkami limonki kaffir i drobno siekanym chili. Podawaj z ryżem