Large_KRO002a

krokodyl, tournedos Chwilowo niedostępny
150g
72,45 zł
  • Waga



Krokodyl był zawsze częścią tradycyjnej kuchni kreolskiej; kulinarnie obecny w Australii, Afryce i Azji, nawet na Kubie. Pochodzi z hodowli, najczęściej z RPA lub Australii. Zadomowił się także w kuchni europejskiej, jako egzotyczny delikates. Mięso krokodyla ma sprężystą strukturę i jasny kolor. Delikatny, bardzo intrygujący smak, który dobrze absorbuje inne aromaty. Trącący o ryby, podobny do diabła morskiego, trochę krabowy. Niektórzy określają jego smak, jako syntezę żabich udek i żółwia, teksturowo przypominającą cielęcinę. Całkiem inny, niepowtarzalny!

W sklepie dostępny jest równiez krokodyl w formie fileta z ogona.

    Poleć produkt
    • najlepszy rezultat kulinarny osiąga się przygotowując krokodyla w podobny sposób jak chudą wieprzowinę lub kurczaka. 2 minuty na każdej ze stron
    • nie poleca się używania zbyt dużej palety składników, innych niż zioła czy przyprawy
    • do smażenia nigdy nie należy używać margaryny lub jej pochodnych
    • najlepszy efekt osiąga się stosując masło lub oliwę z oliwek
    • często spotyka się zalecenie, aby mięso krokodyla poddawać obróbce kulinarnej w formie zamrożonej. Rozmrożone może stracić cenne soki smakowe
    • w terminologii mięsa czerwonego: najlepiej podawać krokodyla, jako medium rare

    • krokodyl w prostej wersji BBQ
    Medaliony natrzyj starannie oliwą z oliwek lub maślaną oliwą z awokado. Delikatnie oprósz świeżo tłuczonym pieprzem. Odstaw na 5min do absorbcji aromatu. Piecz w niskiej temperaturze, 2min z każej strony. Podaj z arktycznie zimną sałatką z długich pasków ogórka z dobrym jogurtem