Large_F2054

mahi-mahi Chwilowo niedostępny
42,00 zł
  • Waga



Mahi-mahi znana jest także pod nazwą ryba-delfin lub Dorado, aczkolwiek z delfinem nie łączy jej nic. Mahi-mahi to nazwa hawajska, która w tłumaczeniu brzmi 'silny-silny'. Jest rybą powierzchniową, którą można znaleźć w wodach tropikalnych i subtropikalnych. Występuje na obszarze wód Karaibów, Południowego Pacyfiku i Południowo-Wschodniej Azji. Mahi-mahi jest wizualnie piękną rybą. Nazywana jest często morskim kameleonem. Ciało jej opalizuje złotem i niebieskością lub ostrą zielenią, część brzuszna posiada żółtawy odcień. Kolory zmieniają się jak w kalejdoskopie w zależności od stopnia stresu lub podniecenia tego gatunku. Tracą kolor natychmiast po opuszczeniu środowiska wodnego. Post mortum przybiera kolor żółto-szary.

    Poleć produkt
    • mięso mahi-mahi charakteryzuje się ciemną barwą i rzędem czerwonych plamek. Jest soczyste i jędrne. Właśnie ze względu na konsystencję, a dodatkowo słodkawy posmak używa się go, jako substytut miecznika. W trakcie obróbki cieplnej mięso staje się białe i nieprzeźroczyste. Zbyt długa obróbka cieplna mięsa może spowodować jego wysuszenie. Skóra ryby jest dosyć mocna, dlatego zazwyczaj zaleca się jej wstępne usunięcie
    • mahi-mahi podaje się głównie w formie filetów, ale wielką popularnością cieszy się również, jako główny składnik rybnych tacos
    • mahi-mahi jest rybą niezwykle uniwersalną, jeśli chodzi o zastosowanie technik kulinarnych. Świetna jest, jako grillowana, smażona, pieczona w piecu a także przygotowana metodami 'poaching' czy 'broiling'
    • jest chętnie podawana w akompaniamencie tropikalnych akcentów typu limonka, mleczko kokosowe lub orzechy macadamia