Large_FM4007

małże Venus Chwilowo niedostępny
1kg
24,00 zł
Stara cena: 30,00 zł


Przedstawiciele mięczaków, o dwustronnych muszlach połączonych centralnym zamkiem. Występują w wodach świata, w niezliczonej ilości odmian gatunkowych; Europa, Ameryka Północna, Azja Południowo-Wschodnia, Australia & Oceania. Bardzo rozpowszechnione w hodowli. Różnorodne kształty muszli, typy prążkowania, wzory i kolory. Od biało-kremowych, w odcieniach brązu, szarości, po żółte a nawet z akcentem czerwieni. Małe i całkiem duże. Delikatny smak, średni stopień wilgotności, jędrne mięso. Doskonałe w krótkiej obróbce termicznej; gotowe zaraz po otwarciu muszli.

    Poleć produkt
    • dodatek do zup, potraw typu chowders
    • doskonale komponują się z risotto
    • świetne parowane, w daniach z woka, pieczone, podwędzane
    • zawsze udane, jako parowane w białym winie, z dodatkiem czosnku & pietruszki

    • miniaturkowa zakąska z kremową pomarańczą
    Umieść dobrze opłukane małże w garnku, zalej białym winem i sparuj na średnim ogniu, aż zaczną się otwierać. Usuń małże z garnka do schłodzenia. Nożem wyluzuj mięso małży i pozostaw je w skorupkach. Połącz lekko ukwaszoną śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, świeżo starty chrzan i drobno startą skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj. Przygotuj duży talerz, wypełnij go kryształami soli morskiej. Przygotowany miks nanieś na mięso małży, ok. 1/4łyżeczki na 1 małżę. Wypełnione małże umieść na talerzu z solą morską. Wstaw talerz do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj ziarenkami czerwonego kawioru z łososia i czarnego kawioru z gromadnika