Large_os_buc

ossobuco Chwilowo niedostępny
54,00 zł
  • Waga



Włoska klasyka zaadoptowana przez kuchnie świata, z czasem nawet znacznie zmodyfikowana. Gicz cielęca, z charakterystyczną kością i szpikiem. Najlepsza, poddana powolnej technice obróbki termicznej, na małym ogniu, z dodatkiem dużej ilości płynów. Dzięki temu staje się delikatna w teksturze, soczysta. Warstwowość pysznych aromatów i smaków!

    Poleć produkt
    • obtocz w panierce i usmaż na zdrowym tłuszczu
    • w odsłonie azjatyckiego fusion; zamiast tradycyjnej panierki, użyj azjatyckich przypraw. Podduś w miksie dobrej jakości sosu sojowego & octu ryżowego. W końcowym etapie możesz zredukować miks, na końcu dodając przyprawę Dry Glaze Mandarin Ginger. Dla lekkiego zrównoważenia nuty słonej sosu sojowego. Podawaj w całości, lub po usunięciu kości ossobuco. Alternatywnie pokrój mięso lub posiekaj - podawaj z azjatyckim makaronem lub polentą i podduszoną kapustką bok choy. Ścinkami mięsa wypełnij sandwich lub dodaj do ciepłej sałatki w stylu azjatyckim. Nie zapomnij o kieliszku wybornego Pinot Noir!

    • smaczne Ossobuco
    ossobuco 2kg
    cebula
    marchew
    łodyga selera
    pomidor
    ząbek czosnku
    listek laurowy
    masło 60g
    oliwa z oliwek 60ml
    białe wino 240ml
    bulion wołowy 240ml
    bulion drobiowy 240ml
    mąka 60g
    sól morska
    czarny pieprz

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Zmiksuj masło i oliwę z oliwek w dużej patelni; podgrzej na średnim ogniu. Ossobuco obtocz w mące i przygotuj w technice sauté na maślano-oliwnym miksie. Dodaj świeżo tłuczony czarny pieprz i sól morską. Mięso przenieś do nowego naczynia, a na patelni podsmaż posiekaną cebulę, cząstki pomidora, skrojoną marchew, pociętego selera i rozdrobnione ząbki czosnku przez 5-6min, lub do ich zmięknięcia. Wlej białe wino i dobrze zredukuj. Dodaj bulion wołowy & drobiowy; trzymaj na ogniu przez 5min. Uzupełnij czarnym pieprzem & solą morską; miksem zalej ossobuco. Dodaj kilka listków laurowych. Przykryj i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 90min. Podawaj klasycznie z risotto - lub w rodzimym wariancie z mini kluseczkami domowej roboty