Large_P9301a

perliczka, filet Chwilowo niedostępny
89,00 zł
  • Waga



Najbardziej rozpowszechniona, szarawa i biało nakrapiana, w małym rogowatym hełmie. Z pochodzenia Afrykanka, występująca obecnie na całym świecie, dzika i hodowlana. W wyniku krzyżówek, występuje dziś w całej gamie nieziemsko pięknych kolorów upierzenia. Krzykliwa i kapryśna. W kuchni gwarantuje sukces kulinarny. Delikatne, jasne mięso, w smaku będące wypadkową indyka i bażanta, z akcentem dziczyzny; słodkawe. Wyróżniająca się wśród drobiu.


    Poleć produkt
    • mięso o niskiej zawartości tłuszczu, wymagające uwagi w trakcie obróbki cieplnej

    • pieczona perliczka z ketchupem rabarbarowym
    Filet z perliczki obłóż plasterkami bekonu lub lardo. Włóż do pieca. Pokrój rabarbar na kawałki długości ok. 5cm. W naczyniu połącz porto, ocet winny, brązowy cukier, pasek startej skórki z pomarańczy i zagotuj. Odstaw z ognia, aby miks mógł zaabsorbować aromaty. Ponownie gotuj przez kolejne 5min, aż rabarbar stanie się miękki. Usuń skórkę pomarańczową i zmiksuj calość w blenderze. Zaakcentuj pieprzem cayenne. Ułóź dekoracyjnie na filecie