Large_C7500

Nielsen-Massey Vanillas, Inc. Rose Water Chwilowo niedostępny
118ml
34,44 zł


Ekstrakt wody różanej powstały w wyniku procesu destylacji parowej starannie selekcjonowanych płatków róży. Jego delikatna nuta kwiatowa stanowi doskonały dodatek do dań kuchni Bliskiego Wschodu,  Indii,śródziemnomorskiej – baklavy czy puddingu ryżowego.

NIE ZAWIERA GLUTENU
    Poleć produkt
    image

    (Przepis i zdjęcie: Lucy Uppill, Adelaide, Australia)

    Pavlova z truskawkami, rabarbarem
    i syropem waniliowym

    ilość porcji: 8

    1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka wody różanej
    5 białek lub 150g
    220g cukru pudru
    6 łodyg rabarbaru, pokrojonych na 2cm kawałki
    1/4 szklanki syropu waniliowego
    300 ml płynnej śmietanki kremówki
    1/2 łyżki cukru pudru
    1 kobiałka truskawek
    1 łyżka syropu waniliowego
    suszone płatki róży

    Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody i wodą różaną.
    W mikserze ubij białka do zesztywnienia, następnie powoli dosyp cukier puder, do uzyskania jednolitej masy.
    Dodaj mieszankę mąki kukurydzianej i kontynuuj ubijanie przez 6 minut , na średnio-wysokiej prędkości, aż masa   stanie się gęsta i lśniąca. Przygotuj prostokątne naczynie do pieczenia, wyłóż je papierem odpornym na tłuszcz i lekko wysmaruj olejem roślinnym. W naczyniu ułóż masę bezową. Piecz przez 35 minut lub do chwili, kiedy wierzch bezy przybierze złotawy kolor. Wtedy wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia przy uchylonych drzwiach.
    Do garnka włóż rabarbar, 1/4 szklanki syropu waniliowego i 1/4 szklanki wody; podduś aż rabarbar stanie się miękki, przez około 6 minut. Ubij śmietanę z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru na gęstą masę. Pokrój truskawki i wymieszaj z łyżką syropu waniliowego.
    Jak tylko Pavlova się ostudzi - jeśli chcesz podać wypiek w porcjach, nałóż krem i podziel go na 8 kwadracików. Na każdą z porcji nałóż rabarbar, niewielką ilość rabarbarowego syropu i kilka ćwiartek truskawek. Posyp suszonymi płatkami róży - i serwuj!
    Alternatywnie możesz upiec Pavlovą w okrągłym kształcie, nałożyć krem, rabarbar, truskawki i posypkę z suszonych płatków róży - i podawać w całości.

    • pięknie akcentuje delikatną glazurę w ciastach francuskich i kremach
    • nadaje smak ciasteczkom do kawy
    • jako napój – z gorącą wodą z dodatkiem cukru lub mlekiem
    • woda różana jest naturalnym partnerem smakowym wanilii, śmietanki kremowej, białej czekolady, ryżu, delikatnych serów – typu brie lub serków kremowych, a także twarożku