Large_FM6036

scampi U/5 Chwilowo niedostępny
1kg
149,63 zł


Kulinarnie określana, jako scampi. Stosunkowo duża krewetka, słodkowodna. Pochodzi głównie z akwakultury w Azji i Azji Południowo-Wschodniej. Cechuje ją bardziej nieregularny kształt w porównaniu do Black Tiger. Biaława lub różowa, z ciemnymi pomarańczowymi paskami. Mięso śnieżnobiałe, mięsiste, o średniej teksturze. Słodki smak, ale nienarzucający się. Stały bywalec w kuchni.

    Poleć produkt
    • dobry efekt w każdej z metod obróbki termicznej: pieczenia, grillowania, marynowania
    • sushi
    • podaj grillowane. Jako dodatki: ogórek marynowany w limonce, ryż jaśminowy i sos na bazie zielonego curry & kokosa

    • pikantne scampi
    Usuń pancerz i oczyść scampi. W naczyniu połącz scampi, zmielony czosnek, świeżo wyciśnięty sok z limonki, siekany świeży tymianek, sól morską i zmielony biały pieprz. Dobrzw wymieszaj. Natłuść patelnię oliwą w sprayu i smaż scampi na średnim ogniu przez 6min, od czasu do czasu mieszając. Usuń scampi na osobny talerz. Do patelni dodaj kukurydzę, paseczki zielonej i czerwonej ostrej papryczki, posiekaną wiosenną zieloną cebulę. Gotuj na średnim ogniu aż do zmięknięcia kukurydzy. Dodaj scampi i cząstki pomidora bez skóry; gotuj aż scampi staną się nieprzezroczyste w środku