Large_FM4003

skalopki 8/12, mięso Chwilowo niedostępny
1kg
72,45 zł


Najbardziej popularne skalopki w Europie, to te z ikrą. Skalopki należą do rodzaju małżowatych. Mają wachlarzowaty, raczej płaski kształt dwuskładowej muszli. Mogą przybierać różnorodne ubarwienie; od brązowawego po pomarańczowe, żółte, różowe lub cieliste. Cykl życia zamyka się w około 5 latach. Odławiane głównie w wodach Atlantyku lub pochodzące z hodowli. Ich mięso, koloru kości słoniowej jest słodkawe, o jędrnej strukturze.

    Poleć produkt
    • skalopki gotuj na parze, smaż, podaj pieczone lub z grilla; szybka obróbka termiczna!
    • dodaj do sałatek
    • składnik zup, zwłaszcza typu ‘chowders’; wypróbuj zupę marchewkową z dodatkiem prażonych skalopek
    • składowa szaszłyków frutti di mare
    • obtocz w przyprawie Nigella – szybko podsmaż
    • smażone skalopki podaj ze smakowitą tapenadą
    Nigelle
    38,13 zł