Large_P11008

wątroba gęsia, foie gras Chwilowo niedostępny
210,00 zł
  • Waga



Foie gras, wątroba gęsia jest królową kuchni francuskiej oraz węgierskiej. Ceniona za delikatną maślaną strukturę i wyborny smak. Bardzo ekskluzywna.

    Poleć produkt
    image
    Smażona foie gras z kostką z owocu Carica
    • na zimno: terriny, pates, musy. Wymaga przyrządzenia w stało-niskiej temperaturze (powolny proces gotowania w stałej temperaturze). Podawane są z truflami, grzybami, koniakiem lub rumem
    • na gorąco: Wątroba gęsia wymaga staranności w gotowaniu w wysokiej temperaturze. Czas obróbki powinien być szybki i intensywny. Może być smażona, lekko duszona, grillowana. Optymalna wielkość plastrów powinna wynosić 1,5-2,5cm
    • podaj smażoną foie gras z paseczkami owocu carica; świetnie smakuje także z jagodami, truskawkami i figą. Wykończ kryształkami soli morskiej
    • użyj karmelizowanej cebulki, jako dodatku do smażonej wątroby gęsiej
    • podaj smażoną foie gras z tostami lub chrupiącą bagietką
    • przygotuj kawałki polędwicy cielęcej, przełóż je plasterkami foie gras. Podaj w gęstym sosie śmietanowym ze słodką papryką
    • wypróbuj europejsko-azjatyckie fusion: spring rolls z foie gras
    • podduś kawałki foie gras z dodatkiem soku owocowego, ze świeżej czarnej porzeczki
    • wykorzystaj foie gras jako nadzienie do domowych ravioli lub tortellini lub w lasagne
    • wypróbuj foie gras w wersji infuzjowanej rumem