O rozmrażaniu


 
Większość naszych specjałów mięsnych i rybnych to produkty mrożone. Dla lepszej jakości i możliwości przechowywania. Dla optymalizacji dostawy i dostępu w twojej zamrażarce. W jaki więc sposób rozmrozić produkty, kiedy nadejdzie czas na przyrządzenie specjałów z domowej zamrażarki?

Polecamy 2 metody rozmrażania produktów. Tak, aby zapewnić im optymalną jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia:

1. rozmrażanie w lodówce
To jest najlepsza metoda rozmrażania, wymagająca trochę planowania. Przenieś produkt w oryginalnym opakowaniu z zamrażalnika do części chłodzącej lodówki, z odpowiednio długim wyprzedzeniem czasowym. Rozmrażanie w niskiej temperaturze trwa dłużej, zapobiega jednak niekorzystnemu, nagłemu podwyższeniu temperatury produktu, jak i niszczącemu wpływowi jej zmian na smak i teksturę produktu. Rozmrażany produkt nie może mieć kontaktu z innymi, przechowywanymi w lodówce. W ten sposób eliminujesz ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, zgodnie z zasadami dobrej praktyki higieny w twojej kuchni.

2. rozmrażanie w komorze zlewozmywaka
Jeśli nie masz czasu na rozmrażanie w lodówce, kąpiel wodna stanowi dobrą alternatywę. Umieść produkt w oryginalnym opakowaniu lub w zamkniętym pojemniku w kuchennym zlewozmywaku i skieruj na niego równy strumień zimnej wody. Zimna woda stosunkowo szybko rozmraża produkt, oddziałując przez ścianki folii opakowania. W zależności od wielkości produktu proces rozmrażania może być mniej lub bardziej czasochłonny. Zapewnia jednak równomierne rozmrażanie produktu, w temperaturze nieprzekraczającej 5ºC.

Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej
Prosimy nie rozmrażać naszych produktów w kuchence mikrofalowej. Tego typu obróbka wstępna może nadać im gumowatą konsystencję. Kuchenka mikrofalowa powoduje powolne rozmrażanie produktu od wewnątrz, z jednoczesną intensywną obróbką termiczną jego zewnętrznej warstwy.

Obróbka termiczna produktów bez uprzedniego rozmrażania
Nie zalecamy.

Powtórne zamrażanie
Wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie produktów mięsnych i ryb jest nie tylko niebezpieczne, ale dodatkowo niszczy smak i teksturę szybciej niż kuchenka mikrofalowa lub obróbka termiczna w stanie zamrożonym.