Produkt miesiąca


img

Proste spaghetti z małżami Venus

500g małży Venus w skorupie
4 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
gałązka pietruszki
130ml białego wytrawnego wina
sól morska
tłuczony czarny pieprz
oliwa z oliwek
500g spaghetti

Małże najlepiej rozmrozić stopniowo, w lodówce. Następnie umyj je dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i szybko podsmaż na niej posiekane ząbki czosnku. Dodaj fileciki anchois rozdrobnione widelcem i małże Venus w skorupach. Gotuj przez 10min. Całość zalej białym winem. Po odparowaniu wina, dodaj pietruszkę, czarny pieprz; wyłącz płytę grzejną. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu w wersji al dente, ułóż na talerzu. Podawaj z sosem.

Uwaga: małże nieprzetworzone powinny mieć zamknięte skorupki. Małże po obróbce cieplnej powinny mieć otwarte skorupki. Nie należy wydłużać procesu gotowania! Przegotowane małże staną się gumiaste!